Zo pak je het sporten weer op

Gepubliceerd: 31 augustus 2022

Wanneer we een fijn ritme hebben gevonden en het resultaat van het harde werken beginnen te zien, blijven we gemotiveerd om door te blijven sporten. Toch kan er altijd wat gebeuren waardoor dit ritme onderbroken wordt. Bijvoorbeeld door een extra drukke periode op het werk, een lange vakantie of een blessure.

Als je na een langere pauze weer aan de slag gaat, is het niet verstandig om meteen je oude ritme weer op te pakken. Waarom niet en hoe je het dan wel slim aanpakt, leggen we uit in deze blog. 


TIPS OM WEER TE BEGINNEN

Ben je weer klaar om aan de slag te gaan? Met deze tips zorg je dat je op een verantwoorde manier weer op je oude niveau komt.

1. Begin rustig

Hield je voor je pauze een stevig schema aan? Pak niet meteen je oude ritme weer op, maar begin wat rustiger. Minder lang en minder zwaar. Je zult aan je lichaam ook wel merken dat dit verstandig is. Het voelt allemaal wat minder soepel en zwaarder aan. Gun jezelf de tijd om er weer bovenop te komen. Gelukkig gaat dit sneller dan je denkt: er bestaat namelijk zoiets als spiergeheugen.


2. Voorkom overbelasting

Pak je toch meteen je oude ritme weer op? Of doe je een andere sport dan normaal en loop je meteen hard van stapel? Dan liggen blessures en overbelasting op de loer. Dit wil je natuurlijk voorkomen, omdat je er anders nog langer over doet om er lichamelijk weer bovenop te komen.

Ren daarom niet meteen weer hetzelfde aantal kilometers zoals je hiervoor deed en test niet direct je maximale gewicht. Wees realistisch en accepteer dat je nu eenmaal niet meteen weer helemaal in shape bent na een lange periode van rust :)


3. Voldoende rust

Inspanning kan niet zonder ontspanning. Duik niet meteen elke dag het krachthonk in, maar gun jezelf voldoende rust. Belangrijk hierbij is:

  • Slapen - Bij intensief sporten verbruikt je lichaam meer energie. Door te slapen herstel je en vul je deze energie juist weer aan. Een goede nachtrust is daarom enorm belangrijk. 
  • Afwisseling - Voldoende rust betekent niet dat je niks doet. Je kan in een week bijvoorbeeld cardio- en spiertraining op verschillende dagen afwisselen of per dag verschillende spiergroepen trainen. Ook kan je wandelen en hardlopen afwisselen.


4. Ritme herpakken

Een ander aspect van het sporten weer oppakken is je motivatie. Het kan lastig zijn om er na een lange periode weer zin in te krijgen. Een ritme (her)ontwikkelen is hierin de belangrijkste tip! Zo doe je dat:

  • Vaste sportmomenten bepalen - Stel een realistisch aantal trainingen vast per week. Wat is haalbaar in je huidige schema? Probeer vaste momenten te creëren en niet elke week een ander schema te hanteren.
  • Planning vastleggen - Zet je trainingsmomenten vast in de training App van Reload studios (Mywellness). Dit geeft structuur en verkleint de kans dat je last-minute toch afhaakt. En wij weten wie last-minute sjaak-afhaak is ;-)
  • Vroeg op de dag trainen - Niet voor iedereen realistisch, maar probeer je trainingsmomenten zo vroeg mogelijk op de dag in te plannen. Dit verkleint de kans dat er andere (belangrijkere) zaken toch tussendoor komen en geeft je meteen een lekkere boost voor de rest van je dag!


5. Beloon jezelf

Ben je goed op weg om je oude ritme weer op te pakken? Ben je op de geplande trainingsmomenten ook daadwerkelijk gegaan? Beloon jezelf daar dan voor! Bedenk vooraf een beloning en zet het in de agenda. Zo heb je echt iets om naartoe te werken en blijf je gemotiveerd. Of start vanaf 12 september a.s. met Fitpeaks! bij Reload studios. 


6. Gezond eten

De laatste tip is om ook eens kritisch te kijken naar je voeding. Tijdens je pauze ben je misschien wat ongezonder gaan eten en zijn je vitamines en mineralen misschien even niet je hoogste prioriteit geweest. Tijd om daar weer verandering in te brengen! Goed eten is namelijk dé motor voor een goede work-out.


Heb je moeite om in shape te komen, of heb je een stok achter de deur nodig na de zomervakantie? Reload studios in Oisterwijk helpt je structureel op weg naar een fitter, gezonder en slanker lijf. Tijdens onze kennismaking vertellen we je hoe we werken en hoe we je kunnen helpen om je doel te bereiken. 

Doe nu de unieke online lidmaatschapstest. Een test, bestaande uit 6 vragen, waarmee we jou precies kunnen vertellen of Reload studios Oisterwijk bij jou past.


Deze test is geheel vrijblijvend. Zo zit jij nergens aan vast, maar krijg je wel een advies op maat. Invullen duurt slechts 1 minuutje.

 

Aanmelden voor de gratis 10-Dagen Try Out

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws