De 5 grootste dikmakers

Gepubliceerd: 30 maart 2023

Ben je de afgelopen jaren aangekomen, maar snap je niet waarom? Grote kans dat je te maken hebt met één van de onderstaande dikmakers. Aankomen is in veel gevallen multi-factorieel. Het is moeilijk om de vinger op één zere plek te leggen. Daarnaast komen de kilo's vaak met de jaren, waardoor je niet doorhebt wat er 'mis' gaat.  

Een overzicht met de 5 grootste dikmakers:


VLOEIBARE CALORIEËN 
De grootste bron van nutteloze calorieën zijn vloeibare calorieën. Via vocht klok je zo honderden vloeibare calorieën naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchten/fruitsappen, melk en alcohol gaat het hard. Een groot nadeel van vloeibaar voedsel is het dat een stuk minder verzadigt ten opzichte van vast voedsel.

Op vast voedsel moet je kauwen, waardoor je hele spijsvertering in gang wordt gezet, met een betere opname van voedingsstoffen als gevolg. Vloeibaar voedsel slaat dit proces over: het beland in één keer in je maag. Denk maar een ‘verse’ jus: deze klok je binnen mum van tijd naar binnen, terwijl je kauwend over 6 sinaasappels aanzienlijk langer doet.

Het beste is toch om water of thee te drinken. Zwarte koffie kan uiteraard ook. Indien je je water lekkerder wilt maken, kun je vers fruit of een hippe komkommer aan je waterkaraf toevoegen.


BEWERKT VOEDSEL 
Tijdens het bewerken van voedsel gaan essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels verloren. Door deze beperkte voedingswaarde en het feit dat het overal, snel én gemakkelijk te verkrijgen is, draagt het bij aan de wereldwijde obesitasepidemie en welvaartsziekten.

Het zal je dan ook niks verbazen dat het gemiddelde supermarktassortiment bestaat uit 70% bewerkt voedsel. Generaties kinderen groeien op met het idee dat voeding uit supermarkten komt in de vorm van verpakt en bewerkt voedsel.

Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag. Daarmee zijn het echte verborgen dikmakers. Let dus op je inname van zulke voedingsmiddelen als je wilt afvallen. Vervang voedingsarme snacks door gezonde tussendoortjes, of snack gewoonweg minder. Eet zo min mogelijk voorverpakte producten en focus op verse groenten en fruit.


DE COMBINATIE ZOUT, SUIKER EN VET
Deze duivelse combinatie, die bewust wordt gebruikt door voedselproducenten om een plekje in onze maag te veroveren, zorgen ervoor dat de drang naar lekker eten wordt vergroot. We willen meer van hetzelfde voedsel. Alle top-chefs zullen dit beamen en gebruiken deze combinatie in hun restaurant.

Niet alleen smaak zorgt ervoor dat je iets lekker vindt, ook textuur draagt daaraan bij. Hoe krokanter het chipje, hoe lekkerder het is. Of althans: zo denken veel mensen erover. Daarom geven chipsfabrikanten bakken met geld uit aan onderzoeken om er achter te komen hoe je chips lekker crunchy kunt maken.

Tijdens het bewerken van voedsel gaan essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels verloren. Door deze beperkte voedingswaarde en het feit dat het overal, snel én gemakkelijk te verkrijgen is, draagt het bij aan de wereldwijde obesitasepidemie en welvaartsziekten.


GEBREK AAN BEWEGING
Beweging is uiteraard een van de beste manieren om overgewicht tegen te gaan. Aan de ene kant omdat je lichaam meer calorieën verbrand, maar aan de andere kant omdat mensen die meer bewegen/sporten sneller geneigd zijn om betere voedingskeuzes te maken.

Volgens de beweegrichtlijnen moeten volwassenen 2,5 uur per week matig intensief bewegen (denk aan wandelen en fietsen) en 2x per week sporten. Bij Reload studios Oisterwijk adviseren wij onze klanten om minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen, en minimaal 2x per week intensief te sporten.


JOUW OMGEVING
Minder eten en meer bewegen is een hele grote stap in de goede richting, maar steun uit je omgeving is misschien nog wel veel belangrijker. Mensen in je omgeving kunnen je steunen, door bijvoorbeeld iets gezonds op tafel te zetten. Uit ervaring weten we dat het heel belangrijk is om je sociale omgeving op de hoogte te brengen van jouw nieuwe levensstijl. Het kan heel demotiverend werken als jouw directe partner pizza heeft besteld, terwijl jij je salade aan het bereiden bent.

Ons advies: maak je nieuwe levensstijl bespreekbaar en probeer je omgeving mee te nemen in jouw proces. Daarnaast kan deze verandering in leefstijl ook positief doorwerken op je omgeving. Ben je altijd gewend om met een vriend of vriendin een fles wijn te bestellen tijdens de lunch, probeer nu eens een fles spa-rood te bestellen. Je zult merken hoe aanstekelijk en motiverend dit gedrag voor de ander kan zijn.

 

EFFECTIEF TRAINEN & GECOACHED WORDEN MET 100% RESULTAAT GARANTIE?

Bij Reload studios Oisterwijk & Berkel-Enschot is het onze drijfveer om mensen te helpen hun fysieke (en soms ook mentale) doelen te behalen. Om de maximale potentie van hun eigen lijf en gezondheid te vergroten en te laten benutten. Wij vergroten de quality of life. Het is ons doel om je de beste versie van jezelf te laten zijn. Ook zo nieuwsgierig geworden?

Tijdens onze kennismaking vertellen we je hoe we werken en hoe we je kunnen helpen om je doel te bereiken. 

Doe nu de unieke online lidmaatschapstest. Een test, bestaande uit 6 vragen, waarmee we jou precies kunnen vertellen of Reload studios Oisterwijk bij jou past.


Deze test is geheel vrijblijvend. Zo zit jij nergens aan vast, maar krijg je wel een advies op maat. Invullen duurt slechts 1 minuutje.

 

Aanmelden voor de gratis 10-Dagen Try Out

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws