You snooze, you loose (maar echt)

Gepubliceerd: 19 april 2022

Als snoozen een olympische sport was, hadden er veel allang goud gewonnen. Je nog een keertje omdraaien is verleidelijk, elke dag weer, maar snoozen is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je. Lees verder waarom je beter meteen kan opstaan en hoe je dat dan voor elkaar krijgt.

3 redenen waarom je beter niet kan snoozen

1. Je hebt minder energie

Tijdens je slaap doorloopt je lichaam verschillende slaapcycli. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90-100 minuten en gaat van een lichte naar een diepe slaap.

Als je de snooze-knop indrukt trigger je je lichaam om weer een nieuwe slaapfase in te gaan. Maar deze cyclus maak je niet af (tenzij je nog 1,5 uur blijft liggen). Wat je krijgt is een gefragmenteerde slaap, en dat zorgt ervoor dat je vaak nog duffer wordt en het nog lastiger wordt om op te staan.

2. Het vermindert je prestaties

Als je een wekker nodig hebt, dan wordt je slaap onderbroken en is de kans groot dat je lichaam nog niet klaar is om wakker te worden. Slaapinertie kan leiden tot vermoeidheid, dufheid, desoriëntatie en verminderde (mentale) prestaties.

3. Het ontregelt je biologische klok

Slaap je goed, dan zou je eigenlijk geen behoefte moeten hebben om nog verder te dutten.

Er zijn wel mensen die van nature wat langer slapen of later naar bed gaan, maar veel mensen hebben een verstoord slaapritme, waardoor ze vaak (te) laat gaan slapen en ’s ochtend een wekker nodig hebben om wakker te worden.

Het is daarom goed om eens bij jezelf na te gaan of je wel goed slaapt. Heb je een vaste slaaproutine? Ga je elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta je rond hetzelfde tijdstip op? Het creëren van regelmaat en een vast slaappatroon is belangrijk voor je gezondheid en je biologische klok.

6 tips hoe kan je voorkomen dat je gaat snoozen.

Kom je ’s ochtends moeilijk op gang? Hieronder geven we 6 tips om beter je bed uit te komen en je dag goed te beginnen.

1. Zorg voor licht

Licht is een belangrijke factor voor het instellen van je biologische klok. Dit is de reden dat je in de avond zoveel mogelijk de lichten wilt dimmen en (blauw) licht wilt vermijden.

Gedurende de dag wil je echter zoveel mogelijk naar buiten en jezelf blootstellen aan zoveel mogelijk direct zonlicht. Op deze manier krijgen je hersenen het signaal dat het dag is.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je in de ochtend makkelijker je bed uitstapt, maar ook dat je ’s avonds beter in slaap kan komen, omdat je lichaam meer slaaphormonen aanmaakt.

2. Haal diep adem

Je ademhaling beïnvloedt je zenuwstelsel. Door een aantal keer diep adem te halen kan je het (sympathische) deel van je zenuwstelsel activeren. Dit deel is verantwoordelijk is voor actie en zo geef je jezelf net dat beetje extra energie om de dekens van je af te gooien.

3.  Get up!

Is snoozen een gewoonte geworden? Dan kan je het ook weer afleren. Train je brain om gelijk uit de veren te gaan. Een goede manier is jezelf over te halen om op te staan, door simpelweg af te tellen en vervolgens in actie te komen. Je hersenen zijn hier namelijk gevoelig voor en je zult zien hoe goed dit werkt: 5-4-3-2-1-get up!

4. Doe stretches

Beweging is goed voor je lichaam en zorgt ervoor dat je lichaam soepel en flexibel blijft. Je dag beginnen met een aantal stretchoefeningen schud je meteen wakker. Stretchen helpt ook om het bloed naar je spieren te laten stromen waardoor je minder stijf bent als je de hele nacht in je bed gelegen hebt.

5.  Neem een koude douche

Ben je nog steeds gaar? Spring in de douche en draai die koudwaterkraan open! Je maakt dan adrenaline aan, waardoor je direct meer energie krijgt en alerter wordt.

6. Drink water

Ons lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Gedurende de nacht verliezen we alleen veel vocht, waardoor we min of meer een uitdrogen als we slapen.

Drink daarom direct na het opstaan een paar grote glazen water om je vocht aan te vullen. Wat citroensap of munt geeft je nog een extra kick. 

 

Reload studios in Oisterwijk helpt je structureel op weg naar een fitter, gezonder en slanker lijf. Tijdens onze kennismaking vertellen we je hoe we werken en hoe we je kunnen helpen om je doel te bereiken. 

Doe nu de unieke online lidmaatschapstest. Een test, bestaande uit 6 vragen, waarmee we jou precies kunnen vertellen of Reload studios Oisterwijk bij jou past.


Deze test is geheel vrijblijvend. Zo zit jij nergens aan vast, maar krijg je wel een advies op maat. Invullen duurt slechts 1 minuutje.

 

Aanmelden voor de gratis 10-Dagen Try Out

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws