Waarom lukt afvallen niet? Oorzaken en tips

Gepubliceerd: 15 november 2022

Je bent al een paar weken goed bezig met afvallen. Je eet gezonder en sport twee keer in de week (misschien wel bij sportschool Reload studios in Oisterwijk). Maar als je op de weegschaal kijkt zie je geen verschil. Huh? In deze blog bespreken we hoe dat komt en wat je moet doen als het niet (meer) lukt om af te vallen.

Afvallen in het kort

Wil je graag een paar (of twintig) kilo afvallen? Dan moet je meer calorieën verbranden dan dat je op een dag binnenkrijgt. Om aan energie te komen en te blijven functioneren, zal je lichaam dan vanzelf vet gaan verbranden. 

Hoe je dat doet? Gezonder eten en (meer) sporten. 

Je kan ook kiezen voor een tijdelijk dieet. Zodra je weer op je streefgewicht bent, kan je de teugels weer wat laten vieren. Maar niet te veel, want dan ga je jojo’en. Om uiteindelijk op je ideale gewicht te blijven is daarom een lifestyle-verandering nodig.

Wat maakt afvallen moeilijk?

Een calorietekort creëren is in de basis heel eenvoudig. Je verbrandt meer door vaker te sporten of je gaat gezonder eten. Makkelijk zat. Toch zijn er valkuilen om voor op te passen.

 • Je moet het lang volhouden. Het is niet in een paar weken gepiept. Om veel af te vallen, moet je het wel maanden (of zelfs jaren) volhouden.
 • Je moet jezelf gemotiveerd zien te houden en ongezonde verleidingen weerstaan. Ook op feestjes en in het weekend. 
 • Je lichaam zal zich verzetten. Bij een te groot calorietekort loop je rond met honger en een futloos of neerslachtig gevoel. Een snelle dopamine-boost door je hand in een chipszak te steken, is dan verleidelijk.
 • Je voedingskeuze is beperkt. Je mag lang niet alles meer eten. En je zult veel bezig zijn met calorieën checken en tellen. Gedoe dus.
 • Je omgeving werkt niet altijd mee. Elke week uiteten of borrelen met vrienden is niet altijd even verstandig of gezellig als je wil afvallen.

Hoe snel kan je afvallen?

Met extreme diëten als het Cambridge dieet val je in het begin zo’n anderhalve kilo per week af. Helaas is dat niet gezond en lastig vol te houden. Voor gezond afvallen raden wij aan om niet meer dan 10% calorieën onder je dagelijkse caloriebehoefte te blijven. Daarmee val je ongeveer een halve kilo per week af. 

Belangrijkste oorzaken waarom afvallen niet lukt

Je gaat het nu echt doen! Meer sporten en gezonder eten. Maar na een paar weken zie je nog steeds geen resultaat. Hoe kan dat toch? Dit zijn de belangrijkste oorzaken:

 1. Nog te veel ongezonde voeding. Let je echt goed op wat je dagelijks binnenkrijgt? Het suikerklontje in koffie en de olie waarin je bakt zijn bijvoorbeeld dikmakertjes die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Apps als MijnEetMeter of MyFitnessPal helpen je in kaart te brengen hoeveel je nu écht binnenkrijgt op een dag.
 2. Te vaak cheaten. Eén keer in de week wat ongezonds eten om het langer vol te houden. Moet kunnen toch? Tuurlijk, maar pas op dat je je regels niet verder versoepelt. Voor je het weet mag je van jezelf het hele weekend cheaten en is al je harde werk voor niks geweest.
 3. Volledige focus op sporten. Bewegen is gezond en draagt bij aan afvallen. Maar gezond eten weegt veel zwaarder. Beloon jezelf daarom niet met een ongezonde snack na een rondje hardlopen. Dan kom je ‘geen stap verder’ met afvallen.
 4. Je hongert jezelf uit. Dan gaat je lichaam je tegenwerken. Je stofwisseling wordt langzamer en je gaat spieren verbranden in plaats van vet. Daarbij krijg je last van stemmingswisselingen en heb je nul energie. Zie het afvallen dan nog maar eens vol te houden.
 5. Je eet te weinig eiwitten. Door voldoende eiwitten binnen te krijgen, behoud je meer spiermassa. Ook zorgt het voor een betere verzadiging, waardoor je de verleidingen van ongezond eten makkelijker overwint.

Tips als afvallen niet lukt

We gaan je helpen om te zorgen dat het wél lukt. Dit zijn onze beste tips.

 1. Onderzoek je caloriebehoefte. Het allerbelangrijkste is dat je voor een negatieve energiebalans zorgt. En het vervolgens een lange tijd volhoudt. Bereken je persoonlijke caloriebehoefte of vraag het aan Mark of Jan-Willem bij Reload wat jouw caloriebehoefte is en houdt een vergrootglas boven alles wat je binnenkrijgt op een dag. Zoek vervolgens naar manieren om je calorie-inname te verkleinen.
 2. Pas vooral je voeding aan. Veel sporten draagt zeker bij. Maar veel minder dan gezond eten. Richt je daarom vooral op aanpassingen in je voedingspatroon.
 3. Realistische verwachting. Afvallen is moeilijk. Je valt niet van de één op de andere dag een paar kilo af. Bij afvallen hoort een nieuwe mindset en levensstijl. Geduld en lange termijn denken zorgen voor het beste resultaat. 
 4. Wees niet te streng. Het etentje voor je vriendin haar dertigste verjaardag hoef je écht niet over te slaan omdat je aan het afvallen bent. En je mag in het weekend best een blokje chocolade om te vieren dat je broek niet meer past. Door jezelf alle pleziertjes van het leven te ontzeggen, hou je het echt niet vol.
 5. Maak kleine aanpassingen. In je levensstijl, in je voeding en je dagelijkse routine. Het zijn juist de kleine veranderingen die op de lange termijn voor blijvend resultaat zorgen.
 6. Doe het rustig aan. Snel afvallen is ongezond en werkt vaak niet. Je mist dan veel belangrijke voedingsstoffen, hebt weinig energie en je verliest de motivatie om het vol te houden. Maximaal een halve kilo per week is gezond en verantwoord. 
 7. Wordt honger de baas. Voorkom eetbuien door volledige maaltijden, vezelrijke voeding en eiwitten te eten. 
 8. Maak een blijvende verandering. Veel afvallen met een crashdieet en vervolgens je oude gewoontes weer oppakken zorgt niet voor blijvende verandering. Hoe moeilijk het ook is, je zal blijvende veranderingen moeten maken.

 

Heb je moeite om in shape te komen, of heb je een stok achter de deur nodig? Reload studios in Oisterwijk helpt je structureel op weg naar een fitter, gezonder en slanker lijf. Tijdens onze kennismaking vertellen we je hoe we werken en hoe we je kunnen helpen om je doel te bereiken. 

Doe nu de unieke online lidmaatschapstest. Een test, bestaande uit 6 vragen, waarmee we jou precies kunnen vertellen of Reload studios Oisterwijk bij jou past.


Deze test is geheel vrijblijvend. Zo zit jij nergens aan vast, maar krijg je wel een advies op maat. Invullen duurt slechts 1 minuutje.

 

Aanmelden voor de gratis 10-Dagen Try Out

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws