Waarom je door krachttraining langer leeft

Gepubliceerd: 25 maart 2024

STEEDS MEER WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK WIJST UIT DAT INTENSIEVE KRACHTTRAINING ERVOOR ZORGT DAT JE LANGER EN GEZONDER BLIJFT LEVEN. EEN BIJZONDER EFFECTIEVE ANTI-AGING TOOL.

Veel mensen koppelen krachttraining vaak aan bodybuilders en powerlifters, terwijl krachttraining veel functioneler is dan dat.

Spiermassa en kracht gaat niet over grote biceps. Als je naar het dagelijks leven kijkt, is een sterk en goed functionerend lichaam onontbeerlijk: een boodschappentas tillen, uit je stoel opstaan, iets uit een keukenkastje pakken: ogenschijnlijk makkelijke handelingen, totdat als je te weinig spierkracht hebt om het te doen.
 

LEES HIER WAT JE VOLGENS DE LAATSTE INZICHTEN MOET DOEN OM LANGER EN VITALER TE LEVEN.


Overlijden
Je kunt zelfs overlijden aan een tekort aan spiermassa. Uiteraard in extreme gevallen maar het gebeurt meer dan je denkt. Als iemand overlijdt aan honger (lees: ondervoeding) dan komt door een tekort aan eiwitten. Er zijn 9 essentiële aminozuren die je nodig hebt om te overleven. Deze 9 stoffen moeten wij mensen uit onze voeding halen, we kunnen ze niet zelf aanmaken.

Naast water en een aantal vitaminen en mineralen zijn deze 9 aminozuren de basis van de fysiologie in het menselijk lichaam.

Onze spieren zijn opgebouwd uit eiwitten en zijn met name goed vertegenwoordigd in deze essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitstructuren. Je zou dus kunnen zeggen dat je spiermassa een voorraad is voor deze essentiële aminozuren.

In hongersnoodgebieden is naast alle andere levensbedreigende omstandigheden zoals verontreinigd drinkwater, eiwit tekort een hele grote doodsoorzaak. In Nederland overlijden ook mensen aan te weinig spiermassa. Denk aan anorexiapatiënten. We willen je niet bang maken maar het schetst wel dat spiermassa belangrijker is dan je denkt.
 

VANAF JE DERTIGSTE VERLIES JE ELK JAAR EEN BEETJE SPIERMASSA.


Voldoende spiermassa maakt je gezond. Echter, als je je spieren niet stimuleert, zullen ze langzaam slinken en steeds minder sterk worden. Krachttraining is dus essentieel als je op latere leeftijd nog goed wil functioneren. If you don’t use it, you lose it.

En laten we eerlijk zijn, wie wil er op zijn 75e nou niet zonder moeite een trap op kunnen lopen, een stuk met de hond kunnen lopen of met de kleinkinderen kunnen spelen?


BYE BYE SPIEREN!
Vanaf je dertigste verlies je elk jaar een beetje spiermassa. Dit wordt ‘sarcopenie’ genoemd. Tussen je dertigste en tachtigste levensjaar is een spierverlies van 30-40% heel normaal. Dan hebben we het vooral over spieren die betrokken zijn bij kortdurende inspanning, ook wel de “witte spiervezels” genoemd.

Dit proces is om te keren door deze spiervezels te stimuleren met krachttraining. Door krachttraining wordt je balans en coördinatie ook verbeterd en daardoor het risico op bijvoorbeeld vallen ook kleiner. En er is overigens ook indrukwekkend wetenschappelijk bewijs dat krachttraining je gelukkiger maakt.


ONDERZOEK
De Zwitserse Geriater (ook wel ouderengeneeskundige) Christophe Graf deed onderzoek naar het verband tussen spiermassa en langer leven. Christophe verzamelde de gegevens van 791, 65-plussers, waarvan minstens twee keer de lichaamssamenstelling was bepaald.

Christophe achterhaalde wie van hen inmiddels was overleden, en berekende vervolgens of er een verband was tussen de veranderingen in de lichaamssamenstelling.

Toename of afname van de BMI (Body Mass Index) veranderde de kans op overlijden niet. Hetzelfde gold voor toename of afname van de vetmassa.

Maar een afname van de vetvrije massa (lees: spiermassa) zorgde wel voor een flinke toename van kans op overlijden!


KRACHTTRAINING + EIWITINNAME = SPIERMASSA
Studies waarbij 2 of 3 keer per week intensieve krachttraining werd gedaan met 50-plussers lieten een toename van 9-16% in spiermassa zien. Of hier wel of geen uithoudingsvermogen bij werd getraind maakte geen verschil.

Zowel training van spierkracht, uithoudingsvermogen als een combinatie ervan laten goed resultaten zien bij zowel gezonde als kwetsbare ouderen.

Door uit beoefenen van krachttraining maak je haarfijne scheurtjes in de spiervezels. Deze scheurtjes moeten weer hersteld worden, door het herstel wordt je spier ietsje sterker dan voorheen. Dit fysiologische proces heet supercompensatie.

Voor dit herstelproces gebruikt je lichaam aminozuren. De aminozuren komen in de scheurtjes terecht en vormen hierdoor nieuw spierweefsel en spiervezels. Eerder las je al dat eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze eiwitten haal je uit voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivel en peulvruchten.

Ook als je vegetarisch of vegan eet, kan je voldoende essentiële eiwitten binnenkrijgen.


EIWIT VOOR HERSTEL
De eiwitbehoefte verschilt per persoon dit hangt onder anderen af van je doelstelling(en). Als richtlijn geldt een minimale inname van 0,8 gram eiwit per dag per kilo lichaamsgewicht. Bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs en veganisten ligt de inname rond de 0,9 tot 1 gram per kilo lichaamsgewicht.

Voor duursporters ligt de inname rond de 1,2 tot 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht. Krachtsporters hebben zo’n 1,5 tot 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht nodig.


CONCLUSIE
Trainen, trainen en nog eens trainen!!! Stop met de focus op afvallen en richt je aandacht op je gezondheid op langere termijn. Het afvallen komt vanzelf wel als je gestructureerd traint en op een verantwoorde manier omgaat met voeding.


START OP TIJD!
Het is in onze ogen een absolute must om twee keer per week aan intensieve krachttraining te doen vanaf je 40e. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je te laat bent en pijntjes en klachten gaat ontwikkelen waardoor je steeds minder actief wordt. Zo kom je in een negatieve vicieuze cirkel van steeds minder bewegen en steeds meer spiermassa verliezen.

Een kleine waarschuwing is ook op zijn plaats: wij adviseren gedegen begeleiding bij mensen vanaf 50 jaar. Fout uitgevoerde krachttraining kan blessures of klachten opleveren, dat gebeurt niet als je bij ons onder begeleiding bent, dat snap je ;-)

Bij ons trainen ook steeds meer oudere mensen, iets wat wij hard toejuichen. Vroeger moest je met je op je 75e een bejaardentehuis in, tegenwoordig is het normaal om twee keer per week naar Reload studios Oisterwijk te komen!
 

EFFECTIEF TRAINEN & GECOACHED WORDEN MET 100% RESULTAAT GARANTIE?

Bij Reloadstudios Oisterwijk is het onze drijfveer om mensen te helpen hun fysieke (en soms ook mentale) doelen te behalen. Om de maximale potentie van hun eigen lijf en gezondheid te vergroten en te laten benutten. Wij vergroten de quality of life. Het is ons doel om je de beste versie van jezelf te laten zijn. Ook zo nieuwsgierig geworden?

Tijdens onze kennismaking vertellen we je hoe we werken en hoe we je kunnen helpen om je doel te bereiken. 

Doe nu de unieke online lidmaatschapstest. Een test, bestaande uit 6 vragen, waarmee we jou precies kunnen vertellen of Reload studios Oisterwijk & Berkel-Enschot bij jou past.


Deze test is geheel vrijblijvend. Zo zit jij nergens aan vast, maar krijg je wel een advies op maat. Invullen duurt slechts 1 minuutje.

 

Aanmelden voor de gratis 10-Dagen Try Out

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws