Verbeter je roeiskills, cardiovasculaire fitness en totale lichaamskracht

Gepubliceerd: 7 februari 2022

De juiste houding op de Skillrow is belangrijk om je kracht zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Met de juiste roeitechniek maak je de meeste meters tijdens een slag. Minstens net zo belangrijk is dat je met een juiste houding blessures kan voorkomen. Ben je een beginnende roeier leer jezelf dan zo snel mogelijk de juiste houding en dus de juiste roeibeweging aan.

De roeislag bestaat uit een 4-tal fases. De volgende fases worden onderscheiden:

  • catch
  • drive
  • finish
  • recovery

De catch, drive en finish noemen we de haal.

Tijdens ieder fase gebruik je andere spieren, het is de ideale full body workout. Het is belangrijk tijdens de verschillende fases de juiste spieren te gebruiken. Beweging bestaat ontstaat altijd door het aanspannen van spieren. Door de spieren die gebruikt zijn ook weer te ontspannen tijdens een andere fase van de beweging zorg je ervoor dat de spier kan herstellen en zodoende heel lang aan het werk kan blijven voor je.

Houding op de Skillrow - De roeibeweging uitgelegd

Hieronder leggen we uit wat de juiste houding op de Skillrow is tijdens de verschillende fases van de roeibeweging. We geven tips waar je op moet letten voor een juiste houding en beschrijven welke spieren belast worden.
Tip: probeer je buikspieren tijdens de hele oefening aangespannen te houden, dit zorgt ervoor dat je rug recht blijft. Als één van de weinige spieren kunnen (geoefende) buikspieren wel een constante spanning aan.

Catch

De catch is de eerste fase, hierbij gebruik je met name je beenspieren. Je begint met het aannemen van de juiste starthouding. Ga op het stoeltje zitten en buig je knieën. Zorg dat je voeten goed vast zitten in de houder voor je voeten. Strek je armen naar voren en pak de handgreep. Let op de volgende dingen:

  • Je scheenbeen moet verticaal staan.
  • Zorg dat je rug recht is (niet hol en niet bol) en licht voorover gebogen in een hoek van ongeveer 15 graden (wijzer van een klok op 11 uur).
  • Houd je hoofd recht (je kijkt recht naar voren)
  • Je armen zijn gestrekt en
  • Schouders zijn ontspannen.


Bij iedere complete slag is dit weer het uitgangspunt van de eerste fase.
Strek nu je benen, houdt je armen nog recht en je schouders ontspannen en je hoofd recht. Alle kracht komt uit je benen. Met name je quadriceps, maar ook je hamstrings zijn aan het werk in dit deel van de slag. Omdat dit grote spieren zijn kan je daar veel vermogen uit halen, zonder dat je overige spieren al moe maakt.

Wanneer je benen gestrekt zijn start de volgende fase van de beweging, de catch.

Drive

De tweede fase is de drive. In deze fase moet je core aan het werk, je belast met name je buikspieren en je onderrug. Let op de volgende zaken.

  • Rug is recht
  • Hoofd recht
  • Je armen zijn nog steeds gestrekt
  • Armen en schouders ontspannen
  • Buikspieren goed aangespannen.

Zodra je benen gestrekt zijn beweeg je met je bovenlichaam naar achteren. Je gaat dus van een hoek van 15 graden naar voren naar een hoek van 15 graden naar achteren. Oftewel, zoals de wijzer van de klok van 11 uur naar 1 uur gaat. Je doet nog niets met je armen en je schouders.

Finish

De derde fase is de finish en hierbij gebruik je met name je armen en schouders en je grote rugspieren aan de bovenkant van je rug. Let op het volgende:

  • Benen zijn gestrekt en ontspannen
  • Rug is recht
  • Bovenlichaam blijft 15 graden achterover (1 uur op de klok)
  • Hoofd recht

Je trekt nu de hendel naar de onderkant van je borst (middenrif). Dit doe je met je armspieren maar ook met de grote spieren van je bovenrug en de spieren in je schouders. Van de armspieren worden de biceps belast, maar je triceps werken ook een beetje mee. De ellebogen steken iets naar achteren voorbij je bovenlichaam.

Recovery

De laatste fase is de recovery. In deze fase krijgen de meeste spieren rust omdat je nu geen kracht hoeft te zetten. Je hoeft alleen onbelast naar de startpositie te rollen.
Eigenlijk doorloop je de eerste 3 fases maar dan in omgekeerde volgorde, dus:

  • Strek je armen
  • Buig je bovenlichaam naar voren (van 1 naar 11 uur op de klok)
  • Buig je benen en kom terug in de starthouding.

Uiteraard zorg je ervoor dat je rug recht blijft en je hoofd ook. In deze fase gebruik je je biceps en je onderarmen en je beenspieren.

Vloeiende beweging

De beweging op de Skillrow is dus opgedeeld in 4 fases. Voor iedere fase hebben we de juiste houding op de Skillrow uitgelegd. Het is echter wel de bedoeling dat deze fases in een vloeiende beweging in elkaar over lopen. Best lastig om bij iedere slag aan alle tips tegelijk moet denken, dat hoeft ook niet. Hieronder geven we een aantal tips hoe je hier mee om kunt gaan.
Let er op dat de eerste drie fases, de catch, drive en recovery je kracht moet zetten om dat je weerstand moet overwinnen. In deze eerste 3 fases kan je variëren met intensiteit, de recovery is de fase waarin je herstelt van deze inspanning en deze beweging doe je altijd ontspannen, zodat je weer klaar bent voor de volgende ‘haal’. Probeer hier een mooi ritme in te vinden.

Houding op de Skillrow – De roeibeweging oefenen

Om de roeibeweging te oefenen en de juiste houding op de Skillrow er goed in te laten ‘slijten’ kan je hier als (beginnende) roeier niet genoeg aandacht aan besteden. We geven voorbeelden hoe je dit aan zou kunnen pakken.
Zeker als beginnende roeier is het verstandig tijdens iedere workout hier aandacht aan te besteden. De tijd die dit kost ga je later terug verdienen in meer efficiënte workouts.

Ademhaling

Wat nog niet ter sprake is gekomen is de ademhaling. Vaak zal dit automatisch goed gaan, maar het kan geen kwaad hier in het begin extra aandacht aan te besteden. Simpel uitgangspunt is dat je uitademt wanneer je kracht zet. Dus tijdens de eerste 3 fases adem je uit, waarna je tijdens de recovery weer in ademt. Er zijn nog andere methodes van ademhalen maar voor een beginnende roeier volstaat dit.

De verschillende fases apart oefenen

Als beginnende roeier is het verstandig om iedere keer als je een training op de Skillrow doet aandacht aan de techniek te besteden.

Je begint b.v. met een warming-up van 5 minuten, je roeit rustig tot je hartslag iets omhoog gaat en je spieren warm zijn geworden. Let hier vooral op dat je rug recht blijft en je buikspieren aangespannen zijn.

Na deze 5 minuten doe je 1 minuut alleen de 1e fase (de catch) oefenen. Zorg dat je steeds in de correcte starthouding terugkomt en controleer dit (of laat het controleren door iemand anders).
Daarna doe je 1 minuut volledige slagen, je focust op een juiste uitvoering van de catch.

De volgende minuut oefen je de catch en de drive. Als je benen gestrekt zijn beweeg je dus met je bovenlichaam naar achteren zonder je armen te buigen. Daarna ga je terug naar de starthouding. Dit wordt weer gevolgd door 1 minuut volledige slagen.

Nu volgt er een minuut waarin je alleen de finish oefent. Je start met gestrekte benen en je bovenlichaam op 1 uur. Je trekt de hendel naar je middenrif en strekt daarna je armen weer. Focus op gebruik van je bovenste rugspieren en de juiste positie van je ellebogen. Hierna volgt weer een minuut volledige slagen met de focus op de juiste uitvoering van de finish.

In schema:

  • rustig roeien > 5 minuten
  • catch techniek oefenen > 1 minuut
  • volledige slagen met focus op catch techniek > 1 minuut
  • catch + drive techniek oefenen > 1 minuut
  • volledige slagen met focus op drive techniek > 1 minuut
  • finish techniek oefenen > 1 minuut
  • volledige slagen met focus op finish techniek > 1 minuut
  • vervolg van je work-out

Let op dat je een rechte rug hebt en de juiste ademhalingstechniek gebruikt tijdens de hele work-out.

Houding op de Skillrow oefenen tijdens een workout

Om de juiste houding op de Skillrow te oefenen, kan je tijdens een workout hier op verschillende manieren mee om gaan. Het is lastig om tijdens de complete roeibeweging je te concentreren op alle tips die we hebben gegeven voor alle fases. Het helpt om je per keer te concentreren op b.v. één fase tegelijk.

Neem je voor om tijdens een workout extra aandacht te besteden aan 1 van de verschillende fases van de roeibeweging. Dit doe je tijdens de hele workout. Als beginnende roeier is het belangrijk de focus op de beweging te hebben en niet op de inspanning. De warming up is sowieso een moment dat je met lage intensiteit aan het trainen bent. Dus ideaal om op de juiste houding op de roeitrainer te letten.
Ben je wat meer getraind, dan kan je tijdens (een deel van) de workout de juiste houding oefenen door juist die ene fase extra power te geven, met aandacht voor de techniek. Met name de catch en finish kan je prima op deze manier oefenen. Je doet dan vanzelf ook aan het trainen van kracht in de spieren die je op dat moment gebruikt.
Ook tijdens de cooling down blijf je natuurlijk op je houding op de roeitrainer letten.

Roeitechniek - varieer jouw roei oefeningen

Om de trainingen uitdagend te houden is het zaak zo veel mogelijk af te wisselen. Dat kan door te te variëren met de (techniek oefeningen), duur en intensiteit van een workout.
Een andere manier om de techniek van het roeien af te wisselen is om tijdens een workout één voor één de verschillende fases aandacht te geven. Je deelt de ‘kern’ van de work-out in 4 delen en per kwart besteed je aandacht aan één van de verschillende fases.
In tegenstelling tot wat beschreven is in de vorige alinea oefen je nu in één workout alle fases in plaats van één. Je kan ook nog variëren in de volgorde van de fases bij verschillende trainingen.

Heel veel succes met het verbeteren van jouw roeiskills! 

 

Heb je een stok achter de deur nodig? Reload studios in Oisterwijk helpt je structureel op weg naar een fitter, gezonder en slanker lijf. Tijdens onze kennismaking vertellen we je hoe we werken en hoe we je kunnen helpen om je doel te bereiken. 
 

Doe nu de unieke online lidmaatschapstest. Een test, bestaande uit 6 vragen, waarmee we jou precies kunnen vertellen of Reload studios Oisterwijk bij jou past.


Deze test is geheel vrijblijvend. Zo zit jij nergens aan vast, maar krijg je wel een advies op maat. Invullen duurt slechts 1 minuutje

 

Aanmelden voor de gratis 10-Dagen Try Out

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws