De onmiskenbare voordelen van water drinken

Gepubliceerd: 28 november 2023

H2O

Water is de essentie van het leven. Het is een fundamentele bron die ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Hoewel het gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien, zijn de voordelen van voldoende water drinken werkelijk onmisbaar voor een gezonde levensstijl.

In deze blog hebben we de diverse voordelen van water drinken op een rijtje gezet en leggen we uit waarom het cruciaal is om gehydrateerd te blijven.


Optimaal lichaamsfunctioneren

Water speelt een cruciale rol bij het handhaven van een optimaal functionerend lichaam. Het is betrokken bij bijna elk fysiologisch proces, van het reguleren van de lichaamstemperatuur tot het bevorderen van de spijsvertering en het transporteren van voedingsstoffen naar de cellen.

Voldoende waterinname helpt ook bij de verwijdering van afvalstoffen en gifstoffen uit ons lichaam, waardoor het natuurlijke ontgiftingsproces wordt ondersteund.


Hydratatie van de huid

Een van de meest zichtbare voordelen van water drinken is de impact op onze huid. Voldoende hydratatie helpt de huid gezond, stralend en jeugdig te houden. Het verbetert de elasticiteit, vermindert rimpels en zorgt voor een egale tint.

Bovendien kan het drinken van water helpen bij de bestrijding van huidaandoeningen zoals acne en droogheid.


Gewicht

Water kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het handhaven van een gezond gewicht of bij het streven naar gewichtsverlies. Het drinken van water voor de maaltijd kan helpen bij het verminderen van de eetlust en het gevoel van verzadiging vergroten.

Het kan ook het metabolisme versnellen, waardoor het lichaam efficiënter calorieën kan verbranden. Daarnaast bevat water geen calorieën, in tegenstelling tot suikerhoudende dranken, waardoor het een gezonde en verfrissende keuze is.


Fysieke prestatie

Voldoende hydratatie is essentieel voor het behalen van optimale fysieke prestaties. Tijdens lichamelijke inspanning verliezen we water door zweten, wat kan leiden tot uitdroging en verminderde prestaties. Het handhaven van een goede vochtbalans door regelmatig water te drinken, helpt de energieniveaus op peil te houden, de spierkracht te behouden en de fysieke prestaties te verbeteren. Wij adviseren daarom ook om minimaal 1,5L water per dag te drinken.

Dit is slechts een richtlijn. Hoeveel water je per dag moet drinken is sterk afhankelijk van een aantal factoren volgens een onderzoek van Harvard University. Deze factoren zijn: leefstijl, lengte, lichaamsgewicht, het klimaat waar je leeft en hoeveel je op een dag beweegt.

Atleten en actieve individuen (Reload heros ;-) moeten vooral aandacht besteden aan voldoende hydratatie om optimale resultaten te bereiken.


Verbeterde hersenfunctie

Onze hersenen bestaan voor het grootste deel uit water, en een goede hydratatie is essentieel voor hun goede werking. Onderzoek toont aan dat uitdroging kan leiden tot verminderde cognitieve functies, zoals concentratie, alertheid en geheugen. Het drinken van voldoende water helpt de hersenen te voorzien van de nodige zuurstof en voedingsstoffen, wat resulteert in een betere focus, mentale helderheid en algehele hersenprestaties.

Kortom, water is een waardevolle bron die onmisbaar is voor een gezond leven. De voordelen van water drinken zijn overvloedig en variëren van het handhaven van een optimaal lichaamsfunctioneren tot het bevorderen van een gezonde huid, gewichtsbeheersing, verbeterde fysieke prestaties en betere hersenfunctie. Het is essentieel om regelmatig water te drinken en gehydrateerd te blijven om deze voordelen te ervaren en een gezonde levensstijl te handhaven. Dus vul die Reload bidon en geef je lichaam de hydratatie die het verdient!


Drie gouden tips om vanaf morgen al meer water te drinken

  1. Start ‘s ochtends vroeg: Begin je dag met 2 of 3 grote glazen water, je kan het maar vast binnen hebben! In de ochtend heeft je lichaam ook de meeste behoefte aan vocht gezien het dit de hele nacht niet heeft gehad.
  2. Neem altijd water mee en zet het voor je neus: Zorg ervoor dat je altijd een bidon met water mee neemt. Neem hem mee naar werk, in de auto, naar vrienden enzovoorts. Zet hem op een zichtbare plek neer zodat je continue aan het feit herinnert wordt dat je voldoende water moet drinken.
  3. Creëer een water- routine: Ja daar is ie weer, routine ;-) Een routine zorgt ervoor dat je bepaalde handelingen op de automatische piloot uitvoert, dit moet ook bij water drinken het geval worden. Zorg er dus voor dat je vaste momenten creëert waarbij je áltijd water drinkt. Zet bijvoorbeeld bij elke maaltijd een glas water op tafel of drink standaard een glas water wanneer je vocht hebt verloren (na het sporten of na het plassen).


Wil jij ook aan de beste versie van jezelf werken? Reload studios in Oisterwijk helpt je structureel op weg naar een fitter, gezonder en slanker lijf. Tijdens onze kennismaking vertellen we je hoe we werken en hoe we je kunnen helpen om je doel te bereiken. 

Doe nu de unieke online lidmaatschapstest. Een test, bestaande uit 6 vragen, waarmee we jou precies kunnen vertellen of Reload studios Oisterwijk bij jou past.


Deze test is geheel vrijblijvend. Zo zit jij nergens aan vast, maar krijg je wel een advies op maat. Invullen duurt slechts 1 minuutje.

 

Aanmelden voor de gratis 10-Dagen Try Out

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws