De 4 grootste voordelen van bewegen

Gepubliceerd: 30 januari 2023

Wij hebben een lijst opgesteld met 4 voordelen over wat meer bewegen jou daadwerkelijk oplevert.

Allereerst: er is een groot verschil tussen bewegen en sporten of trainen. Trainen is stukken intensiever dan bewegen. Volgens ons moet je het beiden regelmatig doen. Bewegen zijn laag intensiteit activiteiten zoals wandelen, fietsen, tuinieren, etc.


TRAINEN OF BEWEGEN?

Trainen of sporten is dus iets anders dan bewegen. Voor een training moet je zinnen verzetten en je best voor doen. Je hartslag gaat aanzienlijk omhoog en je gebuikt je spieren veel intensiever dan bij bewegen.

Van trainen ga je fysiek vooruit. Je boekt significante progressie. Van bewegen kan je dat niet echt zeggen.

Dat betekent niet dat bewegen niet belangrijk is voor je gezondheid, integendeel.

Veel onderzoek wijst uit dat regelmatig en meer bewegen je leven kan verlengen en hart- en vaatziekten kan voorkomen. De WHO (World Health Organisation) adviseert niet voor niets 30 minuten bewegen per dag.


1. Meeste gezondheidswinst: van niets naar een beetje
Een wandeling maken op het strand of een fietstochtje op zondagmiddag of nog simpeler: de hond uitlaten. Allemaal ogenschijnlijk laagdrempelige manieren van bewegen die de kwaliteit van leven zeer ten goede komen. Sterker nog, we blijken door deze vorm van beweging het leven aantoonbaar te verlengen.


VERLENG JE LEVEN MET RUSTIG JOGGEN
Het vakblad British Journal of Sports Medicine heeft een analyse gedaan aan de hand van 14 onderzoeken naar hardlopen en de gezondheid.

De uitkomsten er van liegen niet: Wie geregeld hardloopt, verlaagt de kans op een vroegtijdige dood met ongeveer een kwart. Die winst zit vooral in minder hart- en vaatziekten (30 procent minder kans) en kanker (23 procent minder kans).

Die gezondheidswinst boek je al bij een frequentie van 50 minuten per week. Langer of verdeeld over meerdere dagen rennen voegt in dit geval weinig toe.

Daarnaast is het voor de langzamere lopers onder ons ook een geruststellende gedachte dat tempo weinig uit maakt: iemand die 8 km per uur loopt boekt haast dezelfde gezondheidswinst als iemand die 13 km per uur haalt.


2. Stappen tellen is prima, maar probeer vooral minder lang te zitten
10.000 stappen per dag. Voor veel mensen is dit magische getal al jaren het dagelijkse doel wat behaald moet worden. Het getal is afkomstig van een Japanse marketingcampagne uit de jaren zestig voor de oermoeder der stappentellers, manpo-kei geheten; Japans voor, je raadt het al: ‘10.000-stappenmeter’. Een betrokken bewegingswetenschapper schudde het uit zijn mouw.

Voor degenen die geen 10.000 stappen per dag halen, geen paniek. In een recent onderzoek in het vakblad JAMA Internal Medicine werd gekekeken naar ruim zestienduizend oudere Amerikaanse vrouwen (gemiddelde leeftijd: 72).

Zij behaalden de grootste gezondheidswinst (verlaging van de kans op vroegtijdig sterven) bij 7.500 stappen per dag. Alle daarboven gezette stappen leken geen invloed meer te hebben.

Wat vooral niet onvermeld mag blijven: vrouwen die hun daggemiddelde opschroefden van 2.700 naar 4.400 (een behoorlijk blokje om) verkleinden hun overlijdensrisico met bijna de helft.


3. Beweging is goed voor je brein
Dat beweging goed is voor je lichaam weet iedereen. De meeste mensen weten alleen niet dat je met lichaamsbeweging óók werkt aan je geheugen, aan je cognitieve functies om precies te zijn.

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam: “Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning doen een beroep op dezelfde systemen in het brein. Verbindingen tussen hersengebieden waarvan we dachten dat ze alleen bedoeld zijn voor geheugenprocessen, blijken ook belangrijk te zijn voor motorische processen.

Deze inzichten zijn niet nieuw, maar worden wel steeds duidelijker – onder wetenschappers althans, veel minder onder het grote publiek.’’


4. Beweging vertraagd de achteruitgang van het ouder worden
Naarmate je ouder wordt neemt je spiermassa af. Vanaf je dertigste neemt je spiermassa gemiddeld een procent per jaar af. Op je tachtigste heb je dus nog maar de helft over. 

Krachttraining is essentieel in het anti-aging proces. Naast het doen van krachttraining is het eten van voldoende eiwitten ook een must. Per kilo lichaamsgewicht heeft een gezonde 40-plusser een 1 gram eiwit per dag nodig. Als je 70 kilo weegt, moet je dus 70 gram eiwit per dag eten. Wij vanuit Reloadstudios Oisterwijk raden aan om dit in ieder geval over drie hoofdmaaltijden te spreiden.
 

EFFECTIEF TRAINEN & GECOACHED WORDEN MET 100% RESULTAAT GARANTIE?

Bij Reloadstudios Oisterwijk is het onze drijfveer om mensen te helpen hun fysieke (en soms ook mentale) doelen te behalen. Om de maximale potentie van hun eigen lijf en gezondheid te vergroten en te laten benutten. Wij vergroten de quality of life. Het is ons doel om je de beste versie van jezelf te laten zijn. Ook zo nieuwsgierig geworden?

Tijdens onze kennismaking vertellen we je hoe we werken en hoe we je kunnen helpen om je doel te bereiken. 

Doe nu de unieke online lidmaatschapstest. Een test, bestaande uit 6 vragen, waarmee we jou precies kunnen vertellen of Reload studios Oisterwijk bij jou past.


Deze test is geheel vrijblijvend. Zo zit jij nergens aan vast, maar krijg je wel een advies op maat. Invullen duurt slechts 1 minuutje.

 

Aanmelden voor de gratis 10-Dagen Try Out

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws