Bespaartips voor je boodschappen

Gepubliceerd: 8 januari 2023

Door slimmer te kopen, koken en bewaren kun je mogelijk geld besparen. Bekijk hier onze 10 beste budgettips om goedkoop boodschappen te doen.

Wij zien de signalen dat het lastig kan zijn gezond te eten met de hoge en toenemende prijzen voor basisbehoeften, zoals voeding en energie. Dit zouden we graag anders zien. Gezonde voeding zou voor iedereen een makkelijke en betaalbare keuze moeten zijn. Wat wij kunnen doen is met je meedenken.

De 10 beste bespaartips voor in de winkel
1. Check je voorraad en maak een boodschappenlijstje

Doe je boodschappen met een boodschappenlijstje? Slim, want dan koop je minder snel iets wat je níet nodig hebt. Een handige volgorde voor het boodschappen doen is: (1) kijk eerst in je voorraadkast, koelkast en vriezer wat je nog in huis hebt, (2) maak op basis daarvan een menu voor een aantal dagen, (3) schrijf vervolgens op wat je nodig hebt en noteer ook de hoeveelheden. Mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, gooien jaarlijks tot wel 9 kilo minder voedsel weg. Dat scheelt voor je portemonnee.

2. Bezoek de markt

Je kunt geld besparen door naar de markt te gaan. Verse producten zoals groente en fruit zijn hier vaak goedkoop. Zeker aan het einde van de dag. Koop niet meer dan je nodig hebt, zodat je aan het einde van de week geen eten hoeft weg te gooien.

3. Ga naar de goedkoopste supermarkt

Vergelijk regelmatig de supermarktprijzen. Controleer waar de producten die je vaak nodig hebt – zoals brood, aardappelen, rijst, pasta, zuivel, groente en fruit – het goedkoopst zijn. Wie weet is de winkel die net iets verder fietsen is wel goedkoper dan de supermarkt die je nu altijd bezoekt.

4. Ruil vlees in voor een ei of peulvruchten

Vlees is vrij duur. Kies daarom vaker voor peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten zijn veel goedkoper en een gezond en duurzaam alternatief voor vlees. Ook eieren en ongezouten pinda’s zijn voordelige, goede vleesvervangers.

5. Hele groente in plaats van voorgesneden groente

Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een zak aardappelschijfjes. Dat komt omdat er meer inzit en je er vaak meerdere keren van kunt eten. Bovendien blijft een hele kool of krop sla langer goed dan een zak voorgesneden groenten. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien. Tip: kies voor seizoensgroenten en -fruit.

6. Groente uit de vriezer of een potje

Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries. Doperwtjes uit de vriezer bijvoorbeeld zijn stukken goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond. Ook groenten uit pot of blik zijn vaak goedkoper dan verse groenten. Maar hieraan is vaak zout en/of suiker toegevoegd. Neem deze producten daarom niet te vaak. Ook vis en vlees zijn vaak goedkoper uit de diepvries. Kies onbewerkte varianten; die zijn beter voor je gezondheid.

7. Kijk in de onderste schappen en check de kiloprijs

Kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Ze smaken meestal net zo goed. Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. In sommige potten groenten of bonen of blikjes vis zit meer dan in andere. Bij veel producten staat op het schap een prijs per kilo vermeld, dat maakt vergelijken makkelijk.

8. Drink water, thee en koffie

Frisdrank en alcohol is vrij duur en beide zijn niet goed voor je gezondheid. Wie in plaats van bijvoorbeeld cola of sinas vaker kiest voor kraanwater, afgewisseld met thee en koffie, kan per jaar honderden euro’s besparen.

9. Gebak en snacks voor speciale gelegenheden

Ook regelmatig koek, snoep, gebak en snacks eten is duur en ongezond. Reserveer koeken, gebak en zoutjes voor speciale gelegenheden, zoals een verjaardag of een keer in het weekend.

10. Let op aanbiedingen

Supermarkten prijzen producten vaak af als de houdbaarheidsdatum nadert. Kijk bij gekoelde producten zoals vis, vlees of groente of ze in je weekplanning passen, want deze producten bederven sneller. Aanbiedingen van merkproducten zijn vaak nog steeds duurder dan het product van het huismerk. Maak alleen gebruik van aanbiedingen als je de producten echt nodig hebt. Laat je niet verleiden door aanbiedingen van ongezonde producten zoals chips, snoep, koekjes en gebak.

 

Aanmelden voor de gratis 10-Dagen Try Out

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws