Het Coronavirus: Hoe druk moet je je maken?

Gepubliceerd: 4 maart 2020

De verspreiding van het coronavirus beheerst sinds vorige maand het internationale nieuws. Het aantal besmettingen met het virus is sindsdien snel opgelopen. De ziekte die ontstaat na besmetting heet COVID-19 (Coronavirus Disease 2019). In totaal zijn er ruim 80.000 mensen (op het moment van schrijven) besmet geraakt. Vooral in China. maar ook in veel andere landen zijn er uitbraken geconstateerd. Aan het virus zijn inmiddels ruim 2000 mensen gestorven, waarvan 8 in Europa.

Voor wie die door de bomen het bos niet meer ziet: de belangrijkste feiten rondom het coronavirus op een rij.

Wat zijn de symptomen van het virus?
Het virus lijkt nog het meeste op een griepje: koorts, hoesten en vaak ook kortademigheid. In China is het grootste onderzoek naar het coronavirus tot nu toe naar buiten gebracht. Data van 44.000 ziektegevallen in het land zijn bekeken. Daaruit blijkt dat 81 procent van de besmettingen als ‘mild’ kan worden bestempeld.

Bij slechts een klein deel van de gevallen was de toestand van zieken ernstig, of kritiek. Verder geldt dat hoe ouder iemand is, hoe groter het risico op overlijden.

Hoe wordt het virus overgedragen?
Het coronavirus wordt inmiddels van mens op mens overgedragen. Vooral mensen die symptomen vertonen, kunnen het COVID-19-virus overdragen. Het virus verspreidt zich namelijk via de druppels die bij hoesten en niezen vrijkomen. Het is niet exact duidelijk hoeveel mensen er zijn besmet. Er lopen heel veel mensen rond die niet weten dat ze besmet zijn omdat ze het aanzien voor een normale verkoudheid.


Het Coronavirus dankt haar naam aan het feit dat de moleculen kleine kroontjes hebben.

Hoe gevaarlijk is het virus?
Gebaseerd op de officiële cijfers komt het sterftecijfer van de huidige epidemie uit op ongeveer 2 procent. Ter vergelijking: het SARS virus in 2003 had een sterftecijfer van ruim 9 procent. Het MERS (een virus dat in 2012 uitbrak in Saudi Arabië, doodde bijna 30 procent van de 2500 besmette personen).

Doelgroepen die zich het meeste zorgen moeten maken om echt ziek te worden van het virus zijn voornamelijk ouderen, mensen met een lage weerstand en artsen die met besmette patiënten werken.

81 procent van de besmettingen kan als ‘mild’ kan worden bestempeld. Bij slechts een klein deel van de gevallen was de toestand van zieken ernstig of kritiek. 

Advies vanuit Reload Studios
Het virus verspreidt zich snel en de kans dat er binnenkort besmettingen in onze regio komen is ook groot. Het klinkt misschien vervelend maar besmet raken met het Coronavirus is dichterbij dan je denkt. Echter is het ook zo dat besmet raken minder erg is dan je denkt. 

Hoe kun je zelf een besmetting voorkomen?

 • Geregeld handen goed wassen met zeep of desinfectie middel;
 • Goed handen wassen betekent 10-20 seconden inzepen en dan pas afspoelen;
 • Gezicht (vooral mond, ogen en neus) niet met de vingers aanraken;
 • Handen schudden of omarmen zoveel mogelijk vermijden;
 • In elleboog of papieren zakdoek niezen. Zakdoek vervolgens meteen weggooien;
 • Ventileer ruimten regelmatig.
 • N.B. het Coronavirus kan niet verspreid worden via airconditioning

Welke maatregelen neemt Nederland om de verspreiding te voorkomen?
Iedereen die hoestend en niezend en met hoge koorts bij de dokter komt én die in een risicogebied -zoals China- is geweest, wordt getest op COVID-19. Dat is tot dusver tientallen keren gebeurd en alle uitslagen waren negatief. Naast de meldplicht nam Nederland nog geen extra maatregelen omdat hier nog geen besmettingen zijn geconstateerd. Wel zijn voorzorgsmaatregelen getroffen: zo moeten Nederlanders die terugkomen uit Wuhan twee weken in quarantaine.

Er wordt hard gewerkt aan een medicijn tegen het Coronavirus.

Vanuit Reload Studios Oisterwijk adviseren wij onze klanten onder andere op het gebied van gezondheid. Een zeer belangrijk onderdeel hierin is, het hebben van een goede weerstand, wat ook wel het immuunsysteem wordt genoemd. Je immuunsysteem is het beschermingsmechanisme van je lichaam. Het beschermt tegen schimmels, bacteriën en virussen.

Als je weerstand hoog genoeg is, dan is de kans dat je ernstig ziek word van het COVID-19-virus zeer gering.

Effectieve tips die je weerstand een boost kunnen geven:

 • Een gevarieerd voedingspatroon met voldoende eiwitten, voedingsvezels, groenten en fruit.
 • Vitamine D. Zeker in de wintermaanden is het essentieel om extra vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij een goede werking van het immuunsysteem. In de wintermaanden krijgt vrijwel iedereen te weinig vitamine D binnen.
 • Meer beweging. Ga met de fiets naar werk, pak de trap in plaats van de lift, of loop in de pauze een blokje om. Dit lijkt dagelijks weinig verschil te maken, maar op jaarbasis tikt dit ontzettend aan.
 • Slaap voldoende. Slaaptekort leidt tot sterke afname van het immuunsysteem
 • Slik preventief Zink en Vitamine C. Vooral de combinatie ervan geeft je weerstand een enorme boost. Zeker nu essentieel om dit preventief te nemen.
 • Zorg dat je directe omgeving niet ziek word. Hou je gezin en je ouders gezond. Laat hen de komende periode ook preventief weerstand-verhogende supplementen nemen.

UW DOEL IS ONZE MISSIE

Het is onze drijfveer om mensen te helpen hun fysieke (en soms ook mentale) doelen te behalen. Om de maximale potentie van hun eigen lijf en gezondheid te vergroten en te laten benutten. Wij vergroten de quality of life. Het is ons doel om u de beste versie van uzelf te laten zijn.

Wij willen significante en tegelijkertijd duurzame verbetering in leef kwaliteit, gezondheid, lichaamsgewicht en fitheid teweeg brengen. Het is ons streven om zelfs meer verandering teweeg te brengen dan u vooraf zelf had kunnen dromen. 

 

Aanmelden voor de gratis proefmaand

Vul je naam in
Vul je e-mailadres in
Vul je telefoonnummer in
Vul een voorkeurstijd in

Meer nieuws